Hoeveel houd je als zelfstandige netto over?Unizo , de unie van zelfstandige ondernemers, streeft al vele jaren de belangen van Belgische ondernemingen na. Eind 2018 bestudeerden ze nogmaals het verschil in belastingdruk tussen vennootschappen en zelfstandigen (eenmanszaken) en daar werd recent een visienota over gepubliceerd. Zeer interessant om eens door te nemen.

Je kan deze op hun website hier terugvinden.


In deze nota staat een zeer duidelijke (en tegelijk confronterende ) tabel over het verschil in belastingdruk tussen België en Nederland.


Bron - Visienota Unizo - Ondernemersaftrek


Nu, los van deze verschillen tussen onze belastingdruk en die van onze lieve Noorderburen, geeft dit overzicht ook voor ondernemers een duidelijk zicht op welke hap er nog uit hun 'winst voor belastingen' gaat.


Van 30.000 euro naar 18.116 euro.... we zitten er niet ver naast als we ramen dat een zelfstandige slechts de helft overhoudt van wat hij of zij aanrekent.


En dat aanrekenen is niet de prijs die de klant betaalt, nee, er moeten nog kosten betaald worden om het mogelijk te maken dat de klant ook maar iets heeft kunnen kopen. Meer daarover in een volgende blog.


Waarom laat ik bovenstaande tabel nu zo graag even aan je zien?

Wel, ik merk dat ondernemers zoals jij het vaak moeilijk hebben om :


1) in te schatten hoeveel er nu precies betaald moet worden aan belastingen en sociale lasten


2) zelfs als ze weten hoeveel ze hiervoor opzij moeten zetten, nog steeds de neiging hebben om dit geld alsnog uit te geven aan hun bedrijf. Ze investeren liever in iets nieuws in hun bedrijf , dan het aan de belastingen te geven.


En hé, daar kan ik je helemaal in volgen. Maar het is niet omdat je 100 euro uitgeeft aan een nieuwe opleiding, dat je 100 euro minder belastingen zal betalen. Dankzij Profit First, een heel eenvoudige cash management methode voor ondernemers, kunnen we deze verdeling , tussen geld voor het bedrijf en geld voor belastingen, sociale lasten , loon en winst, heel eenvoudig uitklaren.

Ben je al vertrouwd met Profit First?


Of hoe zorg jij er voor dat je altijd voldoende hebt gererserveerd ?


Ik hoor het graag van je .Cindy Collier

Winstcoach

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by Fashion Diva. Proudly created with Wix.com